fbpx

Η μεταμορφωτική δύναμη της Ενσυναίσθησης – Μέρος Β

Ενσυναίσθηση

Ο Pavel Goldstein, ερευνητής του πόνου από το Εργαστήριο Γνωστικής & Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολοράντο των ΗΠΑ, διερεύνησε την ενσυναίσθηση σε 22 ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση. Ανέδειξε λοιπόν, τη σπουδαιότητα του αγγίγματος και την αναλγητικἠ του επίδραση στους ανθρώπους. «Όσο πιο ενσυναισθητικός είναι ο σύντροφος, τόσο ισχυρότερη η αναλγητική επίδραση και τόσο υψηλότερος ο συγχρονισμός ανάμεσα στους δύο συντρόφους που αγγίζονται». Και αυτή είναι μόνο μία από τις ευεργετικές επιδράσεις της ενσυναίσθησης.

Ποια είναι τα οφέλη της ενσυναίσθησης;

 Όσο αναπτύσσεις την ενσυναίσθηση

­-Αποκτάς μια βαθύτερη κατανόηση στην συμπεριφορά και στα κίνητρα των άλλων ανθρώπων.

­Σαν αποτέλεσμα, μπορείς να νιώσεις τις προσδοκίες και τις ανάγκες των άλλων.

Αυτή η ικανότητα συνεπώς, σε βοηθά να χτίσεις πιο δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις είτε με τους φίλους σου είτε με τον σύντροφό σου.

-Μειώνει την επιθετικότητα, καθώς μπαίνεις στη θέση του άλλου και διερευνάς τις προθέσεις του και τον τρόπο που σκέφτεται.

­-Αυξάνει τη συνεργασία και την ομαδικότητα ακόμα και σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.

­-Σε κάνει να ενεργείς υπέρ των στιγματισμένων ομάδων ή ατόμων που σε χρειάζονται σε μια κοινωνία όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή τους κατανοείς και τους νιώθεις.

­-Δημιουργεί καλύτερη πρόγνωση σε θεραπείες. Σύμφωνα με έρευνες, γιατροί που έδειχναν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στους ασθενείς τους, ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους!

­Σε κάνει να είσαι πιο αποδοτικός στη δουλειά σου και να την απολαμβάνεις πραγματικά. Σκέψου έναν δάσκαλο που συναισθάνεται τις ανάγκες των παιδιών της τάξης του κι έναν άλλο που μπαίνει στην αίθουσα για να κάνει απλά τη δουλειά του.

­Σε βοηθά να υιοθετείς ένα νέο μοτίβο επικοινωνίας και έναν νέο τρόπο που σχετίζεσαι με τους άλλους, που βασίζεται στην κατανόηση και την αποδοχή.

­-Καλλιεργείς την ικανότητά σου να αγαπάς, να συγχωρείς, να αποδέχεσαι.

Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όπως, εγκλήματα εκδίκησης και μίσους, κακοποίηση παιδιών και συντρόφων, η απομόνωση και η μοναχικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός στα σχολεία, στην κοινωνία, στον κόσμο. Αυτές οι ανάγκες δεν περιμένουν. Η ενσυναίσθηση δεν προσφέρει μια μαγική λύση μονομιάς, αλλά έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει θετικά σε καθένα από αυτά και να σε κάνει καλύτερο γονιό, φίλο, σύντροφο, συνεργάτη, πολίτη, άνθρωπο!

McDonald, N. M., and Messinger, D. S. (2011). The Development of Empathy: How, When and Why.

Batson, D. C., Lishner, D. A., and Stocks, E. L. (2015). The empathy–altruism hypothesis.

Preston, S. D. (2007). A perception–action model for empathy.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *