fbpx

Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς

Τι είναι;

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (Applied Behavior Analysis/ABA) είναι το είδος της θεραπείας που εστιάζει στην βελτίωση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Όπως τις κοινωνικές δεξιότητες, την επικοινωνία, τις σχολικές επιδόσεις. Αλλά και ήδη διαμορφωμένων συμπεριφορών, όπως ο επαγγελματικός ανταγωνισμός, η συνέπεια κ.ά. Βασίζεται στις αρχές και τις διαδικασίες της μάθησης. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί έχουν αξιολογηθεί και αποδείξει πρακτικά ότι είναι αποτελεσματικές στην τροποποίηση φανερών (παρατηρήσιμων) και μη φανερών (πχ. σκέψεις, συναισθήματα, κλπ) συμπεριφορών. Είναι αποτελεσματική σε παιδιά και ενήλικες με ψυχιατρικές διαταραχές σε ένα εύρος συνθηκών. Συμπεριλαμβανομένου των σχολείων, των χώρων εργασίας, του σπιτιού και του κλινικού περιβάλλοντος.

Η βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι η συστηματική εφαρμογή των κανόνων και των τεχνικών της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, μπορεί να βελτιώσει συμπεριφορές και δεξιότητες και να μειώσει την ανάγκη για περαιτέρω ειδικές θεραπείες.

Πότε χρησιμοποιείται Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς;

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς έχει ταυτιστεί ως μια θεραπευτική παρέμβαση για τα άτομα με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Η παρέμβαση αυτή βοηθά το άτομο με αναπτυξιακές διαταραχές να βελτιώσει την κοινωνική του αλληλεπίδραση. Επομένως να μάθει καινούριες δεξιότητες και να διαμορφώσει θετικές/επιθυμητές συμπεριφορές. Επίσης, βοηθά στη γενίκευση των δεξιοτήτων και των συμπεριφορών από το ένα περιβάλλον στο άλλο, στον έλεγχο και τη μείωση των αρνητικών/μη επιθυμητών συμπεριφορών.

Συμπεριφορικές τεχνικές, έχουν επίσης ηγηθεί σε θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές, τις φοβίες και την κατάθλιψη, όπως προκύπτει από επιστημονικά θεωρητικά μοντέλα για τις διαταραχές αυτές.