fbpx

Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Οι Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά, στην έλλειψη οριοθέτησης, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, στον έντονο ανταγωνισμό, στη φτωχή ενσυναίσθηση και συναισθηματική ωρίμανση, στην έλλειψη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στην αντιμετώπιση του φόβου και του άγχους και στη διαχείριση των συναισθημάτων συνολικά.

Οι ομαδικές θεραπείες δίνουν στον θεραπευτή τη δυνατότητα να αξιολογήσει και να διαπιστώσει καλύτερα πώς το κάθε παιδί λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο. Δίνουν επίσης, την ευκαιρία στα παιδιά να δουλεύουν τις δυσκολίες τους τη στιγμή που συμβαίνουν και όχι μόνο σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τέλος, η επιρροή που ασκεί το ένα παιδί στο άλλο για την ενίσχυση και ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να ασκήσει ένας ενήλικας. Μια μετα-ανάλυση 56 μελετών επιβεβαίωσε στα ευρήματά της ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι που παρακολούθησαν ομαδικές συνεδρίες είχαν πολύ καλύτερη εξέλιξη σε σύγκριση με το 73% που δεν παρακολούθησε.

Τι περιλαμβάνουν;

Αρχικά αξιολογούνται τα παιδιά και οι ανάγκες τους και στη συνέχεια, τίθενται κάποιοι στόχοι πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς ή εκπαιδευτικούς. Ανάλογα με τους στόχους κάθε παιδιού, σχηματίζεται μια σχετικά ομοιογενής ομάδα.

Περιλαμβάνουν παιχνίδια ρόλων για να βελτιώσουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν τις κοινωνικές δεξιότητες, να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και φαντασία και να αναπτύξουν τον τρόπο σκέψης και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν μεταξύ τους είτε με επιτραπέζια είτε με κινητικά παιχνίδια μαθαίνοντας να ακολουθούν τους κανόνες των παιχνιδιών, να σέβονται τους άλλους παίχτες, να διαχειρίζονται την ήττα τους, να καλλιεργούν τη σκέψη τους και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους. Ακόμα περιλαμβάνουν ασκήσεις και οδηγίες διαχείρισης των συναισθημάτων, συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα που έχουν επιλεγεί και αφορούν στα παιδιά της ομάδας, δραστηριότητες για την έκφραση της δημιουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών και εξωτερικά προγράμματα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κοινωνικών δεξιοτήτων , απευαισθητοποίηση σε αγχογόνες συνθήκες, αλλά και για λόγους επιβράβευσης των παιδιών.