Συμβουλευτική Γονέων
Η Συμβουλευτική Γονέων είναι ένα είδος υπηρεσίας που στοχεύει να παρέχει την απαραίτητη γνώση, καθοδήγηση, εργαλεία και υποστήριξη στους γονείς χωρίς πίεση ή κριτική. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να φροντίσουν τα παιδιά τους.
Αν και το να είναι κανείς γονιός, έχει πολλά οφέλη, έχει όμως και πολλές προκλήσεις. Οι ευθύνες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι γονείς, είναι τεράστιες. Χρειάζεται:
- Να αναθρέψουν παιδιά που θα συνεισφέρουν στην κοινωνία και θα μπορούν να ζουν αρμονικά μέσα σ᾽ αυτή.
- Να παρέχουν ένα περιβάλλον που θα είναι τρυφερό, ασφαλές και υποστηρικτικό.
- Να εκπληρώσουν όλες τις ανάγκες των παιδιών για στέγη, τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη.
- Να εξασφαλίζουν στην οικογένειά τους μια άνετη ζωή.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά,
πρέπει να προσπαθούν να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες και να αντιμετωπίζουν τις δικές τους προσωπικές δυσκολίες. Ο κάθε γονιός είναι ευαίσθητος σε διαφορετικά είδη προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν το πως φροντίζουν ή διαχειρίζονται τα θέματα στην οικογένειά τους και ειδικά στο πως καθοδηγούν ή μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Από τα πιο κοινά θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι:
- ο χωρισμός ή το διαζύγιο
- η συμπεριφορά του παιδιού και η ανάπτυξή του
- η επιθετικότητα ή βία που μπορεί να δείχνει το παιδί
- η αυτοπεποίθηση και αυτο-εκτίμηση του παιδιού
- η ένταση μέσα στην οικογένεια
- θέματα υγείας είτε του παιδιού είτε κάποιου ενήλικα
- θέματα της εφηβείας
Ποιοι συνίσταται να κάνουν συμβουλευτική γονέων
Η Συμβουλευτική Γονέων συνίσταται για όλους τους γονείς. Ωστόσο, κρίνεται πιο αναγκαία γι᾽ αυτούς που:
- βιώνουν δυσκολίες στο γάμο τους. τα προβλήματα στον γάμο μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της οικογένειας και ιδιαίτερα στα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εντάσεις στο γάμο ενός ζευγαριού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ένα αίσθημα εγκατάλειψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Μπορεί ακόμα να αναπτύξουν λανθασμένες αντιλήψεις για την αγάπη και τον γάμο.
- υποφέρουν από ένα πρόβλημα υγείας: τα προβλήματα υγείας των γονέων διαταράσσουν το σύστημα της οικογένειας και συχνά αποθαρρύνουν τους γονείς στο να βρίσκονται με την οικογένειά τους και με τα παιδιά τους.
- βρίσκονται στη φάση του χωρισμού ή του διαζυγίου: ο χωρισμός ή το διαζύγιο έχει μεγάλες επιπτώσεις στα παιδιά όπως και στους γονείς. Παράλληλα με τους γονείς, που καλούνται να λειτουργήσουν πιο ανεξάρτητα και αυτόνομα, έτσι και τα παιδιά θα πρέπει να έρθουν σ’ επαφή με την αστάθεια των οικογενειακών σχέσεων, καθώς πια μετακινούνται από τον έναν γονιό στον άλλον. Κάποιοι γονείς μπορεί να αποστασιοποιηθούν από τη ζωή των παιδιών τους, ενισχύοντας έτσι την ανασφάλειά τους. Το διαζύγιο και ο χωρισμός αυξάνει τις δυσκολίες και το στρες που επέρχονται με το να είσαι ένας μόνο γονιός.
- βιώνουν κακοποίηση ή επιθετικότητα: κάθε είδους κακοποίηση που δέχεται ένας γονιός, δημιουργεί ένταση, φόβο και περισσότερη επιθετικότητα στην οικογενειακή ζωή. Τα παιδιά μεγαλώνουν με αισθήματα θυμού, αδιαφορίας και μίσους. Μερικά παιδιά μάλιστα μπορεί να υιοθετήσουν τα ίδια επιθετικές συμπεριφορές μεγαλώνοντας.
- αντιμετωπίζουν μια απώλεια: η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας όπως ενός γονέα ή ενός παιδιού, η απώλεια μιας εργασίας μπορεί να διαταράξει όχι μόνο τον γονιό, αλλά και το παιδί, και πολλές φορές ο γονιός μπορεί να μην είναι σε θέση να διακπεραιώσει τις υποχρεώσεις του.
- αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε σχέση με τα παιδιά: τα παιδιά μπορεί να προκαλούν στρες και ανησυχία στους γονείς, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι γονείς ανησυχούν πολύ για τη χρήση ουσιών στην εφηβεία, αλλά και οι ίδιοι οι έφηβοι προβληματίζονται για θέματα ψυχικής υγείας και εκφοβισμού-“bullying” που συχνά δε γίνονται αντιληπτά από τους γονείς.
- καλούνται να ενημερωθούν για συγκεκριμένα θέματα υγείας των παιδιών: όταν τα παιδιά διαγνώσκονται με κάποια ασθένεια ή διαταραχή, οι γονείς πρώτα καλούνται να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρόβλημα και ύστερα να μάθουν να διαχειρίζονται τα νέα δεδομένα στην οικογένεια που διαταράσσουν την ισορροπία. Για παράδειγμα, η διάγνωση ενός παιδιού με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, απαιτεί καθοδήγηση από τον ειδικό για αλλαγή στη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού, στη δόμηση της καθημερινότητας και στη συνεργασία του γονέα, αλλά και όλου του οικογενειακού περιβάλλοντος προκειμένου να ενισχύεται η παρέμβαση στα ελλείμματα του κάθε παιδιού.
Η Συμβουλευτική Γονέων είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση με πολλά βήματα. Τα αποτελέσματα δε φαίνονται πάντα άμεσα αν και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται ορατά μέσα σε μερικές μέρες ή βδομάδες.