fbpx

Άγχος Επίδοσης & Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες στους Άνδρες

Το άγχος επίδοσης είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες σεξουαλικών δυσλειτουργιών στους άνδρες, όταν φυσικά έχουν αποκλειστεί οργανικοί/ιατρικοί λόγοι.

Πολλοί άνδρες και νεαρά αγόρια ανησυχούν για το αν θα είναι «καλοί» στη σεξουαλική τους επαφή, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής. Το στρες και η ανησυχία γύρω από τη σεξουαλική πράξη, μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος επίδοσης κι εκεί ξεκινούν συχνά και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Αιτίες του άγχους επίδοσης

Τι κρύβεται όμως πίσω από το άγχος επίδοσης;

Συνήθως υπάρχουν αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την ικανότητα του ατόμου να τα «πάει καλά» στη σεξουαλική επαφή και με τον «ρόλο του άνδρα» στη σεξουαλική δραστηριότητα. Τέτοιες σκέψεις μπορεί να είναι «Θα φανώ καλός στη σύντροφό μου;», «Μήπως καθυστερώ πολύ ή μήπως είμαι πολύ γρήγορος;», «Ντρέπομαι για το σώμα μου», «Με πόσες φορές θα την ικανοποιήσω:», κ.ά. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να τροφοδοτούν το άγχος επίδοσης, όπως προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού, στρες στη δουλειά, δυσκολίες στην οικογένεια κλπ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Η σεξουαλική δράση αποτελεί μια σωματική λειτουργία που επηρεάζεται από τα συναισθήματα. Όταν το μυαλό απασχολείται τόσο πολύ με σκέψεις γύρω από τη σεξουαλική επαφή, το σώμα δεν μπορεί να αφεθεί και να απολαύσει τη διαδικασία. Έτσι, εκκρίνονται οι ορμόνες του στρες (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη). Αυτές με τη σειρά τους, μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς, και στα γεννητικά όργανα. Η μείωση του αίματος στα γεννητικά όργανα συνεπάγεται δυσκολία στη στυτική λειτουργία.

Ο φαύλος κύκλος

Μια πιθανή «αποτυχία» στη σεξουαλική επαφή ή περισσότερες, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αρνητικές σκέψεις ή λανθασμένες αντιλήψεις και δημιουργούν νέες πιο ισχυρές. Τέτοιες μπορεί να είναι: «Θα μου ξανασυμβεί;», «Τι θα λέει η σύντροφός μου για μένα τώρα;», «Οι άνδρες πάντα θέλουν σεξ και πάντα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν», «Νιώθω άχρηστος», κ.ά. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε αυξανόμενο άγχος επίδοσης και συχνά καταλήγει στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

  • Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Θα εξετάσει το ιστορικό σας και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την αιτία των προβλημάτων σας, καθώς και να σπάσετε τον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί.
  • Εστιάστε στις αισθήσεις σας. Αποφύγετε να σκέφτεστε την ώρα της σεξουαλικής συνεύρεσης είτε για εσάς είτε για την σύντροφό σας. Αντί αυτού, επικεντρωθείτε στο άγγιγμα και σε αυτά που βλέπετε. Η μουσική επίσης, θα μπορούσε να απασχολήσει και την ακοή σας.
  • Εξετάστε τις προσδοκίες σας. Το άγχος επίδοσης υπάρχει ξεκάθαρα στο μυαλό σας. Αρχίστε να αναρωτιέστε και να αμφιβάλλετε για πράγματα που θεωρείτε δεδομένα όπως: «Με βοηθά να σκέφτομαι αυτά που σκέφτομαι;», «Δε θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν κάτι δεν πάει και τόσο καλά», «Νιώθω ωραία με αυτή τη σύντροφο; Αν όχι, γιατί να βρεθώ μαζί της;», «Αν νιώθω καλά με τη σύντροφό μου, δεν υπάρχει κάτι ν᾽ ανησυχώ», κ.ά.
  • Μιλήστε ανοιχτά με την σύντροφό σας. Αν συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τη σύντροφό σας, όχι μόνο θα ανακουφιστείτε, αλλά αυτές θα μειωθούν κιόλας. Το να αναζητήσετε μαζί μια λύση, θα σας βοηθήσει και θα βελτιώσει και τη γενικότερη επικοινωνία σας.
  • Γυμναστείτε. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η απουσία σωματικής άσκησης σχετίζεται με συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης, η άσκηση βελτιώνει την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, τονώνει την αυτοπεποίθησή σας και μειώνει το στρες συνολικά.
  • Αναζητήστε εναλλακτικούς τρόπους για να έρθετε κοντά με τη σύντροφό σας. Η προσέγγιση αυτή θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από το άγχος της σεξουαλικής πράξης και επίδοσης λαμβάνοντας ταυτόχρονα ευχαρίστηση.

Είτε λόγω προσδοκιών, στάσεων ζωής ή προσωπικών δυσκολιών, πολλοί άνδρες βιώνουν το άγχος επίδοσης στη σεξουαλική ζωή. Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια γιατί πάντα υπάρχει λύση!

References: McCabe, M., Althof, S.E., Leiblum, S.R. et al, Psychological and interpersonal dimensions of sexual function and dysfunction, J. Sex. Med. 2010;7:327-336.

Μαρούλη Βασιλική, Ψυχολόγος MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *