fbpx

9 Κανόνες-κλειδιά για την Πειθαρχία των Παιδιών

Οποιοσδήποτε μπορεί να πει ότι το να πειθαρχείς τα παιδιά είναι δύσκολο. Ακόμα και οι πιο σωστοί γονείς δεν μπορούν να μην κάνουν λάθη. Ωστόσο, αυτό που κάνει πιο δύσκολο το έργο των γονιών στο να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, είναι ότι συχνά φέρουν το δικό τους φορτίο στο σπίτι.

  • Ηρεμήστε. Όσο εκνευρισμένος κι αν είστε μ’ αυτό που έκανε, οι φωνές και η ένταση δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Συνήθως τα παιδιά θυμούνται το φόβο ή την εικόνα του γονιού που έχασε την ψυχραιμία του και όχι το μάθημα που ήθελε να δώσει ο γονιός. Γι’ αυτό πάρτε μερικές ανάσες, βρείτε έναν τρόπο να χαλαρώσετε και μετά πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
  • Να είστε σαφείς και ευγενικοί. Στην εκπαίδευση του παιδιού σας, να είστε πάντα ξεκάθαροι στο τι ζητάτε από αυτό και ακριβείς στο τι χρειάζεται να γίνει. Βάλτε κανόνες και θέστε όρια. Όταν ξεπερνιούνται αυτά τα όρια, φροντίστε να είστε ευγενικοί μιλώντας με ουδέτερο και ήρεμο ύφος όσο δύσκολο κι αν είναι! Αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στους στόχους που έχετε θέσει, μειώστε τους στόχους και τις απαιτήσεις σας και πηγαίνετε σιγά-σιγά προς τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σας.
  • Να είστε συνεπείς. Να εννοείτε αυτά που λέτε και αυτά που λέτε όντως να τα εννοείτε! Μην περιμένετε πράγματα από τα παιδιά σας που δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι να βγάλετε εις πέρας. Η συνέπεια στις πράξεις και τα λόγια σας έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.
  • Δώστε στο παιδί σας χρόνο να σκεφτεί. Αν το επιτρέπει η ηλικία, αφήστε το να αναγνωρίσει το λάθος του και να το αιτιολογήσει κιόλας. Έπειτα συζητήστε το μαζί. Έτσι θα το βοηθήσετε να μάθει από τα λάθη του και πολύ περισσότερο να γνωρίζει τους λόγους που είναι λάθος.
  • Μιλήστε ιδιαιτέρως. Θυμηθείτε ίσως τον εαυτό σας αν οι γονείς σας σας έκαναν παρατήρηση μπροστά σε άλλους. Ειδικά όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, δε θέλουν να “ντροπιάζονται” μπροστά στους άλλους. Επιπλέον, έτσι δεν θα μάθουν την ουσία της παρατήρησής σας, αλλά θα σταματήσουν λόγω του αισθήματος της ντροπής που προκλήθηκε.
  • Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να μην καταφύγει ένας γονιός στη σωματική βία. Ένας από αυτούς είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα μάθουν σίγουρα να συμπεριφέρονται σωστά.
  • Διδάξτε την ενσυναίσθηση. Βάλτε το παιδί σας να ζητήσει συγνώμη από το άλλο παιδί, ώστε να καταλάβει πώς το έκανε να νιώσει. Μιλήστε στο παιδί σας και βοηθήστε το να καταλάβει πώς αισθάνεται ο άλλος.
  • Οργανώστε τον χώρο σας. Τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα οργανωμένο και φροντισμένο περιβάλλον. Βάλτε τα να συμμετέχουν σε δουλειές του σπιτιού (όπως το να συγυρίζουν το δωμάτιο τους). Τα παιδιά που μαθαίνουν να ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο περιβάλλον ως ενήλικες, αλλά και να επιτύχουν στη ζωή τους γενικότερα.
  • Αναζητήστε τη σωματική επαφή. Πειθαρχήστε το παιδί σας με αγάπη. Αγκαλιάστε το παιδί σας όχι μόνο όταν είναι στεναχωρημένο, αλλά και όταν για παράδειγμα το βάζετε για ύπνο ή πάει να κάνει τα μαθήματά του. Η φυσική επαφή δημιουργεί στο παιδί και στον μελλοντικό ενήλικα μια συναισθηματική πληρότητα και ένα αίσθημα ασφάλειας.

Μαρούλη Βασιλική, Ψυχολόγος MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *