fbpx

Αντιμετώπισε το Στρες στη Δουλειά!

Το Στρες δεν είναι πάντα κακό… Το στρες μέσα σε ανεκτά πλαίσια μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι συγκεντρωμένος, δραστήριος και ικανός να διαχειριστείς τις νέες προκλήσεις στη δουλειά. Είναι αυτό που θα σε ενισχύσει κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης ή θα σου προσφέρει ετοιμότητα όταν χρειαστεί να αποφύγεις λάθη ή ατυχήματα στον εργασιακό χώρο. Όμως, σήμερα, οι πολλές ώρες εργασίας, τα ασφυκτικά deadlines και οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις αβέβαιος, ανήσυχος και εξουθενωμένος από το στρες.

Όταν το στρες ξεφεύγει από τα ανεκτά πλαίσια, σταματά να λειτουργεί βοηθητικά και αρχίζει να προκαλεί ζημιές στο σώμα και στο πνεύμα, αλλά και στην ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος από τη δουλειά του. Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το συνολικό στρες και να αποκτήσεις την αίσθηση ελέγχου και πάλι στη δουλειά σου.

Σημάδια και Συμπτώματα του υπερβολικού στρες στη δουλειά

  • Ανησυχία, ευερεθιστότητα ή μελαγχολία
  • Απάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά
  • Προβλήματα ύπνου
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλοι ή μυϊκοί πόνοι
  • Στομαχικά προβλήματα
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Απώλεια ερωτικής επιθυμίας
  • Χρήση αλκοόλ ή ουσιών

Τρόποι αντιμετώπισης

1. Δημιούργησε θετικές σχέσεις στη δουλειά και εκτός δουλειάς

Απλά μοιράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου μ᾽ ένα άλλο πρόσωπο, μπορείς να ελαττώσεις το στρες. Το άλλο πρόσωπο δε θα «διορθώσει» τα προβλήματά σου, αρκεί που θα είναι όμως ένας καλός ακροατής. Μπορεί ακόμα στη δουλειά να μην έχεις τον κολλητό σου φίλο, αλλά σίγουρα μπορείς να είσαι πιο εξωστρεφής με τους συναδέλφους σου. Επίσης, όσο πιο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον σου εκτός δουλειάς (φίλοι, οικογένεια), τόσο περισσότερο μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το στρες γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

2. Σήκω από την καρέκλα και κινήσου

Η τακτική άσκηση είναι ένας δυναμικός παράγοντας μείωσης του στρες. Καθώς κινείσαι, αντί να επικεντρώνεσαι στις σκέψεις σου, μπορείς να αναλογίζεσαι τα οφέλη που αποκομίζεις από οποιαδήποτε μορφή άσκησης ακόμα κι αν αυτή είναι να σηκωθείς απλά από την καρέκλα του γραφείου σου και να περπατήσεις.

3. Βελτίωσε τη διατροφή σου

Οι διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της μέρας στη δουλειά. Τα μικρά, συχνά και υγιεινά (πλούσια σε Ω-3 λιπαρά) γεύματα βοηθούν στη διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης και ενέργειας αποφεύγοντας τις μεταπτώσεις της διάθεσης.

4. Κοιμήσου καλά

Το στρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, αλλά και η αϋπνία σε κάνει πιο επιρρεπή στο περισσότερο στρες. Όταν ξεκουράζεσαι καλά, είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις τη συναισθηματική σου ισορροπία.

5. Βάλε προτεραιότητες και οργανώσου με βάση αυτές

Φτιάξε ένα πρόγραμμα στη δουλειά όπου θα έχεις ιεραρχήσει αυτά που θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις πρώτα ανεξάρτητα από αυτά που θα μείνουν. Προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ανανεωθείς είτε για ένα περπάτημα είτε για να μιλήσεις μ᾽ έναν φίλο στο τηλέφωνο. Το πρωί φύγε 10­-15 λεπτά νωρίτερα. Αυτά τα λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο να ξεκινήσεις καλά τη μέρα σου χωρίς να βιάζεσαι. Μην ξεχνάς το πρόγραμμά σου στη δουλειά γενικότερα να βρίσκεται σε αρμονία με την προσωπική σου ζωή.

6. Άλλαξε τις κακές συνήθειες

Αντιστάσου στην τελειομανία. Μη θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους και κάνε το καλύτερο που μπορείς. Προσπάθησε να σκέφτεσαι θετικά για τη δουλειά σου και απόφυγε τους αρνητικούς συναδέλφους. Μην προσπαθείς να ελέγχεις τα πάντα. Κάποια πράγματα στη δουλειά είναι πέρα από τον έλεγχό μας, όπως η συμπεριφορά άλλων ανθρώπων. Επένδυσε στο χιούμορ σε κάθε κατάσταση στον εργασιακό χώρο.

7. Ανάπνευσε

Οι πλήρεις αναπνοές μέσα στη διάρκεια της μέρας βοηθούν να αναζωογονήσεις το μυαλό σου και το πνεύμα σου.

8. Μίλησε στον προϊστάμενό σου

Για οτιδήποτε προκύπτει στη δουλειά, δεν είναι κακό να απευθύνεσαι στους ανωτέρους σου, ώστε να είναι ενήμεροι για ό,τι συμβαίνει.

Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια, να είμαστε αισιόδοξοι στη σκέψη μας, να επικεντρωνόμαστε στα θετικά που παίρνουμε από τη δουλειά μας κι ακόμα κι όταν κάποια περίοδος είναι εργασιακά δύσκολη, κάποια στιγμή θα τελειώσει! Η εργασία μας πολλές φορές αποτελεί επιλογή μας κι εμείς ξέρουμε καλύτερα απ᾽ τον καθένα τα όρια και τις αντοχές του εαυτού μας…

Μαρούλη Βασιλική, Ψυχολόγος MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *