fbpx

Βασικοί Κανόνες για μια Υγιή Σχέση

Να είστε μαζί για τους σωστούς λόγους.

Κάποια στιγμή ο ενθουσιασμός που υπήρχε στο ξεκίνημα της σχέσης θα φύγει. Στόχος είναι να χτίσετε μια πιο βαθιά και ουσιαστική σχέση. Μια μακροχρόνια αληθινή σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της, οπότε μην τρέφετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ότι όλα για παράδειγμα θα είναι τέλεια ή ότι υπάρχει ιδανικός σύντροφος κ.ά.

Να σέβεστε ο ένας τον άλλον.

Αν θέλετε να επενδύσετε σε κάτι στη σχέση σας, αυτός είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συμφωνείτε σε όλα, αλλά δείχνοντας σεβασμό σε όποια διαφωνία ή δυσκολία, θα λάβετε σεβασμό και από την άλλη πλευρά.

Επικοινωνήστε.

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους κύριους λόγους που μια σχέση αποτυγχάνει. Ακούστε τη γνώμη του συντρόφου σας. Προσπαθήστε να αισθανθείτε τη θέση του άλλου ακόμα κι αν δε συμφωνείτε. Αυτό θα βγάλει τον σύντροφό σας από την αμυντική στάση και θα ακούσει πιο εύκολα τις δικές σας σκέψεις.

Εκφραστείτε.

Μη φοβάστε να εκφράζετε τα θετικά σας συναισθήματα προς τον σύντροφό σας. Η έκφραση αγάπης, εκτίμησης, θαυμασμού κάνουν τον σύντροφό σας να νιώθει καλά και ενδυναμώνει τη σχέση. Μη φοβάστε ακόμη να τσακώνεστε. Η σχέση γίνεται πιο δυνατή μέσα από εμπόδια και διαφωνίες. Αρκεί οι ῾τσακωμοί῾ να γίνονται χωρίς χαρακτηρισμούς, περιφρόνηση και αδιαφορία προς τη συζήτηση.

Περάστε χρόνο μαζί.

Όταν αποφασίσετε να κάνετε κάτι μαζί, φροντίστε αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός και όχι για παράδειγμα, να κάτσετε μπροστά στην τηλεόραση. Έτσι, χτίζετε μαζί έναν ισχυρό δεσμό που θα σας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές.

Δώστε στον άλλο χώρο.

Το να περνάτε χρόνο μαζί σαν ζευγάρι είναι ωραίο, όπως είπαμε, αλλά το να περνάτε ΟΛΟ τον χρόνο μαζί, δεν είναι. Είναι υγιές για τον καθένα να έχει τους δικούς του φίλους και ενδιαφέροντα εκτός σχέσης.

Δουλέψτε τη σχέση σας.

Οι καλές σχέσεις δε συμβαίνουν έτσι ξαφνικά. Η αλήθεια είναι πως μια ποιοτική σχέση, όπως και οτιδήποτε θέλετε να επιτύχετε στη ζωή σας, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια. Αν αμελείτε τη σχέση σας, θα αμελήσει κι αυτή εσάς.

Φροντίστε τη σεξουαλική σας υγεία.

Μιλήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για το τι σας αρέσει και βρείτε χρόνο να βρεθείτε ερωτικά οι δυο σας.

Επικεντρωθείτε στα θετικά του συντρόφου σας.

Τι είναι αυτό που σας προσέλκυσε από την αρχή; Εστιάστε στις θετικές του πλευρές και βρείτε την εκτίμηση που τρέφετε γι᾽ αυτά τα χαρακτηριστικά που σας έκαναν να τον ξεχωρίσετε. Οι διαφορές σας μπορεί να σας συμπληρώνουν και να σας κάνουν μια σπουδαία ομάδα.

Μαρούλη Βασιλική, Ψυχολόγος MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *