fbpx

Νέες Φιλίες στην Ενήλικη ζωή

Γιατί όχι; Με ποιους τρόπους μπορείς να το επιτύχεις;

Αν κοιτάξει κανείς τα κοινωνικά δίκτυα, θα δει ότι πιθανόν συνδέεσαι με πολλούς ανθρώπους. Αλλά, ποιοι από αυτούς είναι φίλοι σου; Μάλλον όχι πολλοί. Κάποιοι είναι από το εργασιακό περιβάλλον. Κάποιους τους ήξερες από πολύ παλιά ή είναι μακρινοί συγγενείς. Κάποιοι είναι γνωστοί γνωστών χωρίς να τους ξέρεις προσωπικά. Μόνο ένας μικρός αριθμός από τις επαφές σου θα μπορούσαν να θεωρηθούν φίλοι σου.

Από αυτούς λοιπόν, συνήθως φίλοι σου είναι άτομα που γνωρίζεις από τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής σου. Καθώς μπαίνεις στον επαγγελματικό στίβο, ίσως ο κοινωνικός σου κύκλος τείνει να μειώνεται. Αν έχεις μια ερωτική σχέση, ο κύκλος σου θα μειωθεί μάλλον ακόμα περισσότερο. Κι αν έχεις παιδιά, οι περισσότεροι από τα άτομα που κάνεις παρέα, θα είναι γονείς των παιδιών που κάνουν παρέα με τα δικά σου.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχεις και κάποιους φίλους που δε συνδέονται με την εργασία σου ή την οικογένειά σου. Είτε τους γνωρίζεις από παλιά, είτε τους γνώρισες τον τελευταίο χρόνο, είναι τα πρόσωπα που νιώθεις ότι τους έχεις επιλέξει και σε έχουν επιλέξει. Είναι ο φίλος που ξέρεις ότι θα σε ακούσει και θα τον ακούσεις όταν χρειαστεί. Είναι το πρόσωπο που μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες και δε χρειάζεσαι κανένα επαγγελματικό πλαίσιο ή μέλος της οικογένειάς σου για να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσά σας. Είναι ο φίλος που θα σε παρακινήσει όταν έχεις μπλοκάρει ή θα σταθεί δίπλα σου σε μια δύσκολη στιγμή. Κι αν κάποιοι φίλοι σου που είχες για χρόνια χάθηκαν ή άλλαξαν μέσα στα χρόνια, γιατί να μην αναζητήσεις νέους φίλους; Άλλωστε κι εσύ άλλαξες και ίσως δε σε εκφράζουν πια τα ίδια πράγματα. Γιατί να μην αναζητήσεις νέες φιλίες που να ανταποκρίνονται σε αυτό που είσαι τώρα;

ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ

Μία από τις δυσκολίες των ενηλίκων είναι ότι προσπαθούν να κάνουν φιλίες στριμώχνοντας κι αυτό ανάμεσα στα υπόλοιπα που κάνουν. Ωστόσο, η ζωή σου αποσπά ήδη πολύ χρόνο με την εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αν δεν αφιερώσεις χρόνο να κάνεις και να αναπτύξεις νέες φιλίες, μην εκπλήσσεσαι αν ο κύκλος των φίλων σου παραμένει μικρός. Άρα, ξεκαθάρισε λίγο τον χρόνο σου και ξανακοίταξε το πρόγραμμά σου. Τι μπορείς να μετακινήσεις; Υπάρχει χρόνος που αφιερώνεις σε άλλα πράγματα, ενώ θα μπορούσες να καλέσεις έναν φίλο ή να βγεις μια βόλτα έξω; Μπορείς να διαπραγματευτείς τον χρόνο με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή σου για να δώσεις λίγη προτεραιότητα στους φίλους σου;

Αν πια έχεις συνηθίσει να μην έχεις αρκετούς φίλους στη ζωή σου, ίσως χρειάζεται να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου να συνδέεται. Προγραμμάτισε στο ημερολόγιό σου τον χρόνο για ένα τηλεφώνημα ή για έναν καφέ ή για να κάνετε κάτι μαζί. Σαν ενήλικας, η ζωή σου είναι απαιτητική. Έτσι, προγραμματίζοντας τον χρόνο με τους φίλους σου, σε βοηθάς να διαχειριστείς καλύτερα την πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς σου.

Μπορεί να νιώσεις ενοχή που παίρνεις χρόνο από τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή τις υποχρεώσεις σου για να αναπτύξεις μια φιλία. Μακροπρόθεσμα, οι ευτυχισμένες αναμνήσεις της ζωής σου θα αποτελούνται από τις εμπειρίες που είχες με άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων σου. Επιπλέον, έχοντας τρόπους ν’ ανανεώνεις την ενέργειά σου πέρα από την οικογένεια και την εργασία σου, σε βοηθά να φέρνεις καινούρια ενέργεια και σε αυτές τις πτυχές της ζωής σου.

ΜΕΙΝΕ ΑΝΟΙΧΤΟΣ-Η

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα για τους φίλους είναι ότι σου προσφέρουν τη διαθεσιμότητά τους όταν έχεις ανάγκη να μιλήσεις. Είναι ωραίο να έχεις ανθρώπους που θα ακούσουν αυτό που έχεις να πεις, να σου πουν τη γνώμη τους, αλλά περισσότερο να είναι εκεί για να μοιραστείς αυτά που θέλεις.

Το να μοιράζεσαι τις καλές και τις κακές στιγμές με τους φίλους φαίνεται να είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, πολλοί από μας κρατάμε σκέψεις και συναισθήματα κρυμμένα. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι μιλάς συχνά για το τι κάνεις, αλλά όχι για το πώς νιώθεις. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να εκφράζεις αυτά που φοβάσαι ή που πραγματικά θέλεις.

Είναι μεγάλο δώρο να έχεις φίλους στους οποίους να μπορείς να ανοιχτείς. Όταν ανοίγεσαι, διαπιστώνεις ότι δεν είσαι ο μόνος που έχει συγκεκριμένες δυσκολίες ή πράγματα που σε απασχολούν. Ο καθένας έχει ελπίδες. Οι αρνητικές στιγμές της ζωής βιώνονται πολύ πιο δύσκολα όταν τις περνάς μόνος. Και οι χαρές της ζωής γίνονται πιο όμορφες όταν τις μοιράζεσαι με ανθρώπους που σε νοιάζονται.

Τελικά, δεν αναζητάς μόνο ανθρώπους για να βγεις. Χρειάζεται να πάρεις την πρωτοβουλία να επιτρέψεις σε μερικούς ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για το ποιος είσαι και να τους μάθεις κι εσύ με τη σειρά σου.

ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια καλή προσέγγιση είναι να οργανώσεις την φιλική σου σχέση γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον που είναι εκτός των ενδιαφερόντων άλλων σημαντικών ανθρώπων στη ζωή σου. Αυτός είναι ένας τρόπος να περνάς χρόνο με άλλους ανθρώπους, ενώ κάνεις κάτι που σου αρέσει.

Εκτός από τον ίδιο τον χρόνο που μοιράζεσαι με τους φίλους σου στα κοινά ενδιαφέροντά σας, πρόσθεσε και λίγο χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη δραστηριότητά σας για να μιλήσετε. Είναι υπέροχο να έχεις ανθρώπους στη ζωή σου, με τους οποίους μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να τους γνωρίσεις πιο βαθιά και να αναπτύξεις μια σχέση που ξεπερνά το κοινό σας ενδιαφέρον.

Είτε είμαστε 10, 20, 40, ή 70 χρονών είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που τους ονομάζουμε φίλους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους στιγμές, ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *