fbpx

Πώς να βοηθήσετε αυτούς που πενθούν την περίοδο των γιορτών

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για ανθρώπους που έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Δυστυχώς, σύμφωνα με ψυχολόγους που ειδικεύονται στο πένθος, η ευρύτερη οικογένεια και φίλοι δε γνωρίζουν τους τρόπους για να προσφέρουν την στήριξη που θα μπορούσαν.

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι επειδή το πένθος μας προκαλεί αμηχανία. Είναι δύσκολο να βλέπεις κάποιον που αγαπάς να πονά ξέροντας ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γι᾽ αυτό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις.

Το σημαντικότερο πράγμα που καλείσαι να αντιληφθείς, είναι ότι δεν μπορείς να διώξεις τον πόνο του άλλου. Όμως, μπορείς να είσαι μαζί του και να του το εκφράσεις λέγοντας για παράδειγμα: «Με στενοχωρεί που πονάς σ᾽ αυτές τις γιορτές. Σκέφτομαι εσένα και το αγαπημένο σου πρόσωπο και τις στιγμές που έχουμε ζήσει όλοι μαζί». Είναι μια έκφραση-δώρο που αντανακλά το παρόν και αναγνωρίζει τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου.

Απλά πες το

Τα πρόσωπα που καλούνται να στηρίξουν κάνουν συχνά το λάθος να μην αναφέρουν το όνομα του ατόμου που έφυγε, νομίζοντας ότι έτσι θα αναστατώσουν τον φίλο τους που πενθεί. Τίποτα όμως, δεν μπορεί να είναι μακριά από την αλήθεια.

«Θέλουμε να το ακούσουμε. Θέλουμε να θυμούνται τους αγαπημένους μας. Θέλουμε τους άλλους να μιλάνε γι᾽ αυτούς, αλλά η πιο συχνή προσέγγιση είναι η αποφυγή», λέει η Sherry Cormier, PhD και συγγραφέας του βιβλίου «Sweet Sorrow: Finding Enduring Wholeness After Loss and Grief».

Κάνοντας αναφορά στον εκλιπόντα δίνεται η δυνατότητα στο άτομο που πενθεί να αναγνωρίσει ή να εκφράσει κάποια από τα συναισθήματά του και να μνημονεύσει χαρούμενες στιγμές. Απλά μιλώντας για το πρόσωπο που έφυγε, κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και μπορούμε να ανασύρουμε χαρούμενες ή αστείες στιγμές.

Αν το άτομο που πενθεί νιώθει ότι δεν επιτρέπεται να μνημονεύσει το αγαπημένο του πρόσωπο, αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο επώδυνο. Η καρδιά μας θέλει να νιώσει ότι κάποιος που ήταν τόσο σημαντικός για εμάς, δεν είναι εδώ τώρα. Το να μην μπορείς να το κάνεις αυτό, δημιουργεί ακόμα περισσότερη πίεση. Το γεγονός ότι αυτό μπορεί να φέρει δάκρυα, δε χρειάζεται να είναι κάτι κακό. Είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση στην απώλεια κάποιου που αγαπούσαμε.

Άφησε τις υποθέσεις κατά μέρος

Ένα άλλο κοινό λάθος των ανθρώπων που καλούνται να στηρίξουν είναι ότι υποθέτουν πώς αισθάνεται το πρόσωπο που πενθεί. Για παράδειγμα, αν τηλεφωνήσεις σ᾽ έναν φίλο που πενθεί κι αυτός δεν σε πάρει πίσω, ξαναπροσπάθησε. Μην υποθέτεις ότι ο φίλος σου δε θέλει να μιλήσει. Κάποιες μέρες θα νιώθει υπερφορτισμένος και κάποιες μέρες θα νιώθει καλύτερα. Οι άνθρωποι που στηρίζουν, θα πρέπει να δίνουν πολλές ευκαιρίες στο πρόσωπο που πενθεί για να αλληλεπιδράσουν.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν καλούνται επίσης, να είναι συγκεκριμένοι όταν προσφέρουν τη βοήθειά τους. Αντί να ρωτήσεις «Τι να κάνω;», πρόσφερε βοήθεια σε συγκεκριμένα πράγματα. Μερικές φορές χρειάζεται να πεις «Μπορώ να βοηθήσω με την ετοιμασία του τραπεζιού, με το μαγείρεμα ή να κρατήσω τα παιδιά;» ή «Χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;». Κάνε το συγκεκριμένο. Δεν είναι για σένα, είναι γι᾽ αυτούς. Έτσι λοιπόν, πλησίασε και μάθε πραγματικά τι χρειάζονται.

Μάθε τον ρόλο σου

Μια άλλη σημαντική διάσταση γι᾽ αυτούς που υποστηρίζουν, είναι να κατανοήσουν τον ρόλο μέσω του οποίου μπορούν να προσφέρουν στο άτομο που πενθεί. Μερικές φορές χρειάζονται κάποιον απλά για να κάτσει μαζί τους και κάποιες άλλες για να κλάψει μαζί τους.

Ένα άτομο που πενθεί χρειάζεται τουλάχιστον 3 τύπους υποστηρικτικών προσώπων στη ζωή του:

1. Αυτόν που ακούει.

Είναι το πρόσωπο που προσφέρει τον ώμο του για να κλάψει. Είναι το πρόσωπο που είναι εκεί για να μιλήσει και να εκφραστεί συναισθηματικά.

­2. Αυτόν που πράττει.

Είναι το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο και βοηθητικό με τις εργασίες. Είναι αυτό που θα κρατήσει τα παιδιά την τελευταία στιγμή ή θα βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού όταν το άτομο που πενθεί νιώθει αδύναμο.

­3. Αυτόν που αποσπά την προσοχή.

Είναι το πρόσωπο που προσφέρει μια πιο ελαφριά διάθεση και βοηθά στο να γίνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή το πένθος. Είναι το πρόσωπο που θα πάει μαζί στο σινεμά, για φαγητό ή θα περάσει ένα απόγευμα λέγοντας αστείες ιστορίες.

Και η βοήθεια καμιά φορά έρχεται από κει που δεν το περιμένεις. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι εξεπλάγησαν από άτομα που δεν περίμεναν να τους σταθούν και νιώθουν ευγνωμοσύνη γι᾽ αυτά που έκαναν. Και ακόμα ότι άλλαξε η σχέση τους μαζί τους μετά το γεγονός ή ότι ήρθαν πιο κοντά.

Να έχεις υπομονή    

Οι άνθρωποι που στηρίζουν θα πρέπει να θυμούνται ότι το πένθος μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ότι αυτό που φαίνεται εξωτερικά, μπορεί να μην ταιριάζει με το πώς αισθάνεται. Επίσης, καλούνται να έχουν στο μυαλό τους ότι το πένθος έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Είναι σημαντικό να θυμίζουμε στους ανθρώπους που πενθούν, ότι γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είναι όπως κι αν φαίνονται κι ότι είναι σημαντικό που τους έχουμε στη ζωή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *