fbpx

Τοξικοί Άνθρωποι. Ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Όλοι συναντάμε κατά καιρούς ανθρώπους στη ζωή μας που μας δυσκολεύουν . Μπορεί να διαφωνούμε, να μην τα πάμε καλά μαζί τους ή απλά να μην τους συμπαθούμε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ταιριάζουμε με τον καθένα που συναναστρεφόμαστε μέσα στα χρόνια. Είναι όμως, διαφορετικό να μιλάμε για ανθρώπους με τους οποίους αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και είναι άλλο όταν μιλάμε για «τοξικούς» ανθρώπους.

Γνωρίζεις κάποιο τοξικό πρόσωπο; Παρακάτω περιγράφονται κάποια από τα βασικά τους χαρακτηριστικά που μπορεί να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις πρόσωπα που πέρασαν ή υπάρχουν ακόμα στη ζωή σου.

Χειραγωγούν.

Γίνονται ιδιαίτερα χειριστικοί, καθώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι. Πολλές φορές σε χειρίζονται και συναισθηματικά και εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον σου και τα θετικά σου συναισθήματα προκειμένου να γίνει αυτό που έχουν οι ίδιοι στο μυαλό τους.

Επικρίνουν.

Αρέσκονται στην επικριτικότητα. Τι έκανες, τι δεν έκανες, τι έπρεπε να είχες κάνει αλλιώς. Εστιάζουν στα δικά σου λάθη και αγνοούν τα δικά τους.

Δεν παίρνουν την ευθύνη των δικών τους συναισθημάτων.

Όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, προσπαθούν να το λύσουν φορτώνοντάς το στους άλλους. Τα αρνητικά τους συναισθήματα προβάλλονται στους άλλους και καταφεύγουν συχνά στην ειρωνία και στην επικριτικότητα. Μάλιστα, θα πατήσουν στις ανασφάλειές σου για να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα ή ένοχα.

Δε συμφωνούν εύκολα μαζί σου.

Θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν δίκιο σε όλα. Δεν έχουν μάθει να σε ακούνε ή να βλέπουν τα πράγματα από την πλευρά σου. Έτσι, πολύ δύσκολα θα φτάσουν να ζητήσουν συγνώμη για κάτι.

Είναι μόνιμα αρνητικοί.

Ζουν συνεχώς ένα δράμα. Παραπονιούνται για όλα, βλέπουν παντού αδικίες και κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα. Μπορεί σ᾽ αυτή την περίπτωση, να μην σου επιτίθενται, αλλά σκέψου να συναναστρέφεσαι καθημερινά μ᾽ ένα τέτοιο άτομο;

Σου ζητούν συνεχώς αποδείξεις.

Σε βάζουν να επιλέξεις αυτούς αντί για κάποιους άλλους, αυτό που θέλουν αυτοί αντί γι᾽ αυτό που θέλεις εσύ. Έτσι, η δυναμική της σχέσης αλλάζει και η μόνη επιλογή καταλήγει να είναι «αυτοί», σε βάρος ίσως άλλων σχέσεων στη σου.

Φέρονται εγωιστικά.

Κατά βάθος διψούν για προσοχή και όλα αυτά που εγωιστικά απαιτούν, είναι για να καλύψουν το δικό τους κενό και τις δικές τους ανασφάλειες.

Στερούνται ενσυναίσθησης.

Δεν μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να τον νιώσουν. Όσο κι αν προσπαθήσεις να τους κάνεις να καταλάβουν, είναι μάταιο. Σιγά σιγά εσύ θα επιλέξεις να μην τους επικοινωνείς τα συναισθήματά σου, αφού ως τώρα δε βρήκες ανταπόκριση.

Βαριούνται εύκολα.

Όταν κάτι σταματά να έχει θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους, παύουν να ενδιαφέρονται. Στην αρχή, μπορεί να τους θεωρήσεις γοητευτικούς και πολύ δραστήριους. Ακόμα και να νιώσεις κατώτερός τους που προτιμάς την οικειότητα και τη σταθερότητα. Γρήγορα όμως, θα καταλάβεις ότι δεν μπορούν να συνδεθούν βαθύτερα και έχουν ανάγκη τη συνεχή επιβεβαίωση.

Υπονομεύουν την αυτοεκτίμησή σου.

Δε σου δίνουν την προσοχή που χρειάζεσαι κι εσύ για να ανθίζεις και αξίζεις να πάρεις, αφού όλα είναι προσανατολισμένα στους ίδιους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες και δεν αποτυπώνονται γραπτά ούτε κατηγοριοποιούνται. Οι τοξικοί άνθρωποι στη ζωή μας μπορεί να φέρουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο σημαντικότερος δείκτης όμως, για να αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο είναι απλά να κοιτάξεις τα συναισθήματά σου. Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτός ο άνθρωπος; Μήπως σου απορροφά όλη σου την ψυχική ενέργεια και έχεις ξεχάσει τις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου όνειρα;

O’Moore, M., & Kirkham, C. (2001). Self-Esteem and its Relationship to Bullying Behaviour. Aggressive Behavior, 27 (4), p269-283.

De Vries, M. F. K. (2014). Are You a Victim of the Victim Syndrome? Mindful Leadership Coaching, pp. 68-86. Palgrave Macmillan, London.

McKenzie J., Psychopath Free. Recovering from Emotionally Abusive Relationships With Narcissists, Sociopaths, and Other Toxic People. (Book)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *